Google

Web En iyi takımlar

2 Şubat 2009 Pazartesi

Juventus FC


Juventus Football Club Torino da kurulmuş ve İtalyan futbolunda en başarılı ve en büyük kulüp olarak bilinir. Toplamda 51 resmi şampiyona kupasıyla diğer tüm İtalyan takımlarından daha fazla kupaya sahiptir, bu kupaların 40'ı İtalya'da alınmıştır ve bu başarı da kendi başına bir rekordur. FIFA tarafından Avrupa'nın en başarılı üçüncü dünyanın en başarılı altıncı klübü olarak gösterilmiştir. Anlam olarak Latince gençlik anlamına gelen Juventus İtalya'da en geniş taraftar tabanına sahip klüptür. Dünyadaki taraftar sayısı 170 milyonun üzerindedir. Bu klüp G-14 ün dağılmasından sonra elit klüpler tarafından oluşturulan Avrupa Kulüpler Birliği'nin kurucu üyesidir. Takım şu anda içsaha maçlarını Stadio Olimpico'da oynamaktadır, sahibi olduğu stad 'Stadio delle Alpi' 2011'e kadar bitmesi beklenmeyen yenileme ve yapısal değişiklik geçirmektedir.

1897 yılında bir lisenin öğrencileri tarafından kurulan kulüp 1926 yılında Fiat'ın da sahibi Agnelli ailesinin kontrolüne geçmiş ve gerek sportif sonuçlar gerekse tesisler bakımından başarılı günler başlamıştır. 1931'den başlayarak 5 yıl üstüste şampiyonluk elde etmiştir.Efsanevi Scirea,Dino Zoff,Michel Platini,Cabrini,Tardelli,Paolo Rossi,Boniek ile Trapattoni önderliğinde dünyanın görmüş olduğu en müthiş kadroyu kurarak Avrupa'nın 3 büyük kupasını kazanan ilk takım oldu.İtalya'nın aldığı 4 dünya kupasının üçünde doğrudan etkisi oldu.1934 yılında takımda 8 Juventus'lu bulunuyordu.1982 de Zoff,Cabrini,Scirea,Gentile,Tardelli İtalya milli takımını yenilmez kılarken Paolo Rossi rakipleri adeta tek başına devirmişti.2006 dünya kupasında ise İtalya milli takımının Juventus'lu olan Lippi ve Ferrara'nın önderliğinde; Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta, Mauro Camoranesi, Alessandro Del Piero olmadan şampiyon olabileceğini düşünmek imkânsızdır. Juventus her zaman futbolun zirvesinde kimin duracağına karar verir. Fransa'da düzenlenen 1998 dünya kupasında ev sahibi Fransa dünya kupasını kazanırken Juventus'lu Zidane finalde 2 gol atarak kupayı takımına getirdi. O kupayı kürsüde kaldıran ise bir başka Juventus'lu Didier Deschamps'dı.Euro 2000 de İtalya-Fransa finalde karşılaştığında Juventus'lu David Trezeguet altın gol ile ülkesine kupayı getiriken yine bir Juventus'lu Alessandro Del Piero şok yaşıyordu.Tam 6 yıl sonra bu kez Almanya'da düzenlenen dünya kupası finalinde Del Piero kupayı ülkesine götürürken,David Trezeguet kaçırdığı penaltının şokunu yaşadı. Bu iki oyuncu 2001 sezonunda beri Juventus'ta yan yana mücadele etmektedir.Şu an UEFA'nın başı olan Michel Platini bir Juventus'ludur.


Renkler, amblem ve takma isimler


Juventus 1903 yılından beri siyah beyaz çubuklu forma ve bazen beyaz bazen siyah şort kullanır. Başlangıçta takım oyunculardan birinin babasının temin ettiği pembe gömlekleri siyah kravatlarla giymekteydiler fakat devamlı yıkama sonucu solan formaları 1903 yılında değiştirme kararı alındı.
Juventus oyuncularından biri olan İngiliz John Savage'a İngiltere'de daha dayanıklı renklere sahip yeni formalar sağlayabilecek bir bağlantısı olup olmadığını sordu. Sonra John Savage'ın Nottingam'da yaşayan Notts County taraftarı bir arkadaşı siyah-beyaz çubuklu formaları Torino'ya yolladı.

Juventus'un kurucu oyuncuları-1898-
Juventus'un amblemi 1920'den bu yana çok sayıda çeşitli küçük değişikliğe uğradı. Amblemin son versiyonu 2004-2005 sezonundan önce yerini aldı. Günümüzde, takımın amblemi siyah beyaz oval bir kalkan şeklindedir. Bu şekil ikisi beyaz üçü siyah olmak üzere beş dikey sütuna bölünmüş durumdadır. Bu şeklin içinde beyaz renkle altında altın rengi oval bir çizgiye oturacak şekilde kulübün ismi yazılıdır (altın rengi onur anlamında). Aşağı tarafta şahlanmış bir boğanın beyaz renkteki silueti siyah bir kalkan şeklinin üstüne oturtulmuştur; şahlanan boğa Torino şehrinin simgesidir.
Kulüp tarihi boyunca birçok takma isim almıştır, la Vecchia Signora (Yaşlı bayan) buna en iyi örnektir. Kulüp la Fidanzata d'Italia (Italya'nın sevgilisi) şeklinde de adlandırılmıştır, bu takma isim güney İtalyadan Torino'ya FİAT fabrikalarına çalışmaya gelen göçmen işçiler tarafından verilmişti. Bunların dışında en bilinen takma adlar i bianconeri (siyah-beyazlar), le zebre (zebralar) şeklindedir. Zebra Juventus'un resmi maskotudur, amblemleri ve içsaha formaları zebrayı çağrıştırmaktadır.


2006 şike skandalı

Şubat 2006'da Juventus'un genel menejeri Luciano Moggi'nin telefon görüşmeleri sonucunda hakemlerin atanmasında ve yönlendilirmesinde rol aldığı öne sürüldü. Luciano Moggi bu görüşmelerde İtalya Futbol Federasyonu Hakem Komitesi Başkanı, Fiorentina, S.S. Lazio Messina gibi kulüplerin başkanları, hakemler ve rakip futbolcularla maçların sonuçlarının değiştirildiği iddaası ile dava açıldı.
Olay ilk defa Juventus 3.lige düşüyor şeklinde basına yansıdı.
1 Mayıs 2006 günü Juventus, rakibi Reggina'yı 2-0 yendi ve 29. lig şampiyonluğunu aldı. Ancak bu şampiyonluk savcının soruşturmasına dahil olduğu için tescillenmedi. 22 Mayıs günü AC Milan, Fiorentina ve S.S. Lazio ile birlikte kulüp hakkında da dava açıldı ve soruşturma sonucunda kulüplerin suçlu bulunması halinde takımların küme düşmeye kadar cezalandıralacağı açıklandı.
27 Aralık 2006 günü Juventus'un spor direktörü ve eski futbolcu Gianluca Pessotto bir apartmanın 4. katından düştü ve ciddi bir biçimde sakatlandı. Olayın kaza sonucu mu olduğu, yoksa bir intihar teşebbüsü mü olduğu açıklık kazanamadı.
4 Temmuz günü savcı tarafından Juventus'un iki lig düşürülmesi, diğer sanık kulüpler AC Milan, Fiorentina ve Lazio'nun ise bir lig düşürülmesi istendi. Ayrıca son iki Serie A şampiyonluğunun da geri alınabileceği açıklandı.
Bu gelişmeler üzerine takımın teknik direktörü Fabio Capello istifa etti ve Real Madrid ile anlaştı. Yerine Fransa Milli Futbol Takımı'nın eski oyuncusu olan Didier Deschamps getirildi.
14 Temmuz 2006 günü karar açıklandı. Juventus İtalya 2. Ligi Serie B'ye düşürüldü. Kulübün son iki şampiyonluk unvanı silindi. Bir sonraki sezon ise -30 puanla lige başlaması kararlaştırıldı. Ayrıca bir sonraki sene UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkını da kaybetmiş oldu.
Bu karardan henüz 10 gün kadar önce oynanan ve 2006 FIFA Dünya Kupası final maçında dahi 8 oyuncusu yer alan kadrosundaki futbolculara diğer kulüpler tarafından soruşturmaların başlamasıyla birlikte teklifler geldi.
Juventus'un da ceza alan diğer kulüpler gibi karara itiraz etmesi üzerine, 25 Temmuz 2006 günü Temyiz Mahkemesi son kararını verdi ve 30 puanlık cezayı 17 puana indirdi. 2006-2007 sezonu sonunda da Seri B Şampiyonu olarak bitirip Tekrar Seri A'ya yükseldiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder