Google

Web En iyi takımlar

8 Şubat 2009 Pazar

Bursaspor Kulübü


Anadolu futbolunun önder kulübü Bursaspor, kimileri Osmanlı döneminde kurulmuş, aralarında Türkiye amatör futbol turnuvasında şampiyonlukları da bulunan 5 kulübün birleşmesiyle, köklü bir futbol mirasının üzerine 1963 yılında kurulmuştur. Küme düşene kadar kesintisiz 37 sezon süper ligde mücadele ederek elde edilmesi zor bir başarı sergilemiştir. Uludağ karının beyazı ve Bursa Ovası’nın yeşili, takımın renklerini oluşturdu.

Kurucu takımları temsil etmek üzere Bursaspor ambleminde beş yıldız yer alır. Bursaspor'un ilk başkanı Salih Kiracıbaşı, ilk umumi kaptanı Hüseyin Saitoğlu, ilk antrenörü Muhtar Tucaltan olmuştur. Bursaspor'un kuruluşu Anadolu'da bir devrime yol açmıştır. Şehirdeki amatör takımların birleşerek bir şehir takımı kurması modasını Bursaspor 1963'te başlatmış ve futbolun Anadolu'ya yayılmasına vesile olmuştur. Hemen iki yıl sonra çoğu şehirdeki amatör kulüpler birleştirilmiş ve kenti temsil edecek şehir takımları kurulmuştur. Kuruluş tarihi itibariyle de Bursaspor ilk kurulan şehir takımıdır.

Bursaspor futbol takımı 1966-67 sezonunda 2. ligde şampiyon oldu. 1969-70 sezonunda Eskişehirspor’u Federasyon Kupası Finalinin ilk maçında 2-1 yenmesi, ilk önemli başarısı oldu. İkinci maçta 3-1 yenildiği için kupayı alamadı.

1985-86 sezonunda 1. ligde küme düştü. Altay'ı 2-0 yenerek, ilk kez federasyon kupasını almayı başardı. "Türkiye Kupası alan takım küme düşürülmez" gerekçesiyle ligde kalmaya hak kazandı. (Konuyla ilgili bir başka ilginç nokta ikinci ligdeyken Türkiye Kupasını kazanan Ankaragücü takımının "Türkiye Kupasındaki başarısı nedeniyle" 1. lige dahil edilmesidir.) 1986’da ilk kez Cumhurbaşkanlığı kupası maçı oynayan Bursaspor, Beşiktaş’a yenilerek ikincilik şilti aldı.

2000-2001 ve 2002-2003 sezonunun Türkiye 1. Futbol liginde 23'er golle gol kralı Okan Yılmaz, Bursaspor takımındandı. Bursaspor çalışmalarını Bursa’nın bir ova köyü olan Vakıfköy’deki Orhan Özselek Tesislerinde sürdürmektedir. 1976’da temeli atılan bu tesisler, idare binası, futbol okulu, kamp binası, kondisyon salonu gibi birimleri içeren bir kompleks haline gelmiştir. Konu başlıkları [gizle] 1 Kuruluş Hikâyesi 2 Türkiye'de Bursaspor 3 Avrupa'da Bursaspor 4 Bursa Atatürk Stadyumu 5 Taraftarı 6 Özetle Başarıları 7 Lig Mücadeleleri 8 Tarihî Maçları 9 2007-2008 Futbol Takımı Kadrosu 10 Dış Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder