Google

Web En iyi takımlar

5 Mart 2009 Perşembe

Borussia Mönchengladbach


Borussia VfL 1900 e.V. Mönchengladbach kısaca Borussia Mönchengladbach, ismini aldığı Almanya'nın batısında bulunan Mönchengladbach şehrinin spor kulübüdür. Futbol takımı 2007/08 sezonunda Almanya 2.liginde ( 2. Fußball-Bundesliga ) sezonu birinci sırada tamamlayarak 2008/09 sezonu itibariyle Bundesliga'da mücadele etmeye hak kazanmıştır. Siyah-beyaz-yeşil renklere sahip olan takım, maçlarını Mönchengladbach'ta bulunan 54,067 seyirci kapasiteli Borussia-Park stadyumunda oynuyor. Kulüp 36,152 üyesiyle Almanya'nın üye sayısı bakımından en büyük altıncı takımıdır. Tarihi başarılarla dolu olan Borussia Mönchengladbach özellikle 1970'li yıllarda hem Almanya liginde hem de Avrupa Kupalarında gösterdiği başarılarla adından sıkça söz ettirmiştir. Bu köklü kulübün tamamı 1970'li yıllarda kazanılmış olan 5 Bundesliga şampiyonluğu, 2 UEFA Kupası ve 3 tanede Almanya Kupası ( DFB-Pokal ) şampiyonluğu bulunmaktadır.
Borussia Mönchengladbach, Bundesliga tarihinde kazanılmış olan şampiyonluğu bir sonraki yılda korumayı başaran ve böylece iki yıl üstüste şampiyon olan ilk takımdır ( 1970 ve 1971 ).
Borussia Mönchengladbach ayrıca özellikle 1970'li yıllardaki ezeli ve ebedi rakibi FC Bayern München'in dışında üstüste üç yıl şampiyonluğa ulaşan tek takım olma ünvanına sahip olup söz konusu şampiyonlukları 1975, 1976 ve 1977 yıllarında elde etmiştir.
Almanya'nın bu köklü kulübünün bir diğer özelliği ise Almanya Bundesliga tarihinin en farklı skoruna imza atan takım ünvanına sahip olmasıdır. 29 Nisan 1978 tarihinde oynanan karşılaşmada Borussia Mönchengladbach, Borussia Dortmund'u tarihi bir skor olan 12 - 0 ile yenerken Bundesliga tarihinede adını yazdırmayı başardı.
Futbol takımının başarılarına devam edememesinin ve bu yarışta Bayern München'in gölgesinde kalmasının en önemli ve başlıca sebeplerinden bir tanesi ekonomik durumlardır. Stadın zamanın şartlarına göre yeniden düzenlenip büyütülememesi ve gelirlerin buna bağlı olarak azalmasıyla baş gösteren ekonomik sıkıntılar eldeki yıldız oyuncuları satmaya ve kadroyu her seferinde revize etmeyi beraberinde getirdi. Yıldızlardan yoksun olarakta Borussia Mönchengladbach her sene amacından biraz daha uzaklaşarak sonunda 2.lige düşecek duruma geldi. Borussia Mönchengladbach tarihinde 1998-99 ve 2006-07 sezonları sonunda 2.lige düşerek taraftarlarına hayal kırıklığı yaşatmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder